Ako knižnica k teplu prišla

V roku 1995 sa mestská knižnica presťahovala do zrekonštruovaných priestorov na Belanského ulici 9. Aj predtým sídlila v tejto krásnej barokovej budove, ale jej stav nevyhovoval potrebám tejto inštitúcie, predsa len budova mala už 200 rokov.

Nasledovala veľká rekonštrukcia doslova od podlahy. Vtedy nastala aj zmena v systéme vykurovania z tuhého paliva sa prešlo na elektrické akumulačné. Bola to veľká výhoda, knihovníčky už nemuseli prikladať polienka do piecok, knihy už neboli začmudené.

Elektrické akumulačné vykurovanie však nebolo dostačujúce. Veď teplo sa akumulovalo v noci a cez deň malo sálať až 12 hodín. V miestnostiach s rozlohou okolo 30 m2 bola jedna malá piecka, ktorá vychladla už niekedy okolo obeda, vtedy začala aj klesať teplota v priestoroch celej knižnice. Tá sa jednoducho nevyhriala nikdy, počas štyroch zimných mesiacov, kamenné múry sálali ďalší chlad. Zaťažkávacou skúškou boli nízke mínusové teploty vonku, ktoré boli príčinou, že teplomer vnútri nevystúpil ani na 15 stupňov, a to pri takejto práci by nemal klesnúť pod 20. Dlhých 24 rokov čakali knihovníčky a aj verní čitatelia, ktorí odmietali v zime čítať časopisy a noviny v studenej čitárni, kedy nastane zmena. 

A nečakali márne. Nový primátor Ing. Marián Mihalda promptne reagoval na skutočnosť už krátko po zvolení do funkcie jednoduchým, ale ráznym „toto určite treba vyriešiť“.

Vypracoval sa projekt, kalkulácia. Náročné podmienky v historickej kamennej budove, kde svoje požiadavky predkladá aj Krajský pamiatkový úrad v Žiline, prinášali problémy, hľadali sa riešenia. Poslanci mestského zastupiteľstva tento projekt jednohlasne podporili, čo nás veľmi teší. Však bývalý prednosta mestského úradu, dnes poslanec mestského zastupiteľstva JUDr. Ľubomír Ježo poznal stav priemernej teploty v zimných mesiacoch v knižnici a tiež vedel, že počas jeho pôsobenia vo funkcii prednostu sa riešenia neustále hľadali, niektoré boli realizované, ale pomohli len čiastočne. 

Budova v centre mesta si však vyžadovala zásadnú rekonštrukciu vykurovania, tá prebehla v mesiacoch august a september 2019. Z akumulačného sa prešlo na plynové kúrenie, pribudli tri kotle, takmer štyri desiatky radiátorov, rezali sa podlahy a dlažby. V prízemí budovy boli zásahy do dlažby, ktorá bola značne poškodená a najmä nebola protišmyková, tak zásadné, že sa musela urobiť nová. Jej dizajn vyberala pracovníčka pamiatkového úradu a podľa môjho názoru, zapadla úžasne do tohto priestoru a je bezpečnejšia. Teplo výrazne unikalo aj cez drevenú vstupnú bránu, preto pár metrov od nej boli navrhnuté a nainštalované sklenené automatické dvere. Myslím, že veľmi netreba vypisovať, stačí navštíviť knižnicu a pozitívne zmeny vám udrú nielen do očí, ale aj na telo, je tu teplo. My knihovníčky hovoríme, že to neustále presúvanie nábytku, vykladanie tisícov kníh a utieranie prachu stálo za to. Uvidíme, ako prichádzajúca zima overí nový systém. 

Celý projekt financovalo Mesto Kysucké Nové Mesto z vlastných prostriedkov vo výške 95 000 EUR .

Text a foto: D. Šinalová